Pohodniške poti

Pohodniska-pot-Velika-planina.jpg
+

Prostor za poslovne dogodke Območje 70 se nahaja pod Kamniško Savinjskimi Alpami in ponuja številne možnosti za pohodniške poti, tako za zaključene skupine, team buildinge kot za družine z manjšimi otroci. Vsi naši predlogi za pohodniške poti so enostavni, hkrati pa ponujajo nekaj več, ponujajo posebno zgodbo in doživetje.  Za vas smo pripravili nekaj pohodniških poti, katere lahko organiziramo tudi kot kombinacijo pohoda, team buildinga in kulinaričnega doživetja.

Pohodniške poti

Pohodniške poti na Veliki Planini

Velika Planina se nahaja v Kamniško-Savinjskih Alpah, približno 25 kilometrov severno od Ljubljane. Planina je znana po svoji edinstveni arhitekturi pastirskih koč, ki so zgrajene iz lesa  oz. skodel kot jim pravijo.

Poleg pastirskih koč, Velika Planina ponuja tudi druge zanimivosti. Na primer, lahko obiščete cerkev Marije Snežne, ki je ena izmed najstarejših lesenih cerkva v Sloveniji in se ponaša z bogato zgodovino, Preskarjevo bajto, edini primerek ovalne velikoplaninske bajte, ki je preurejena v muzej. Planina pa ponuja tudi odlične možnosti za pohodništvo, kulinariko, kolesarjenje ter sankanje in smučanje pozimi.

Najbolj znana in priljubljena pot na Veliki planini je zagotovo Pot pastirjev. Gre za razgibano in slikovito pot, ki obiskovalce popelje skozi naravno in kulturno dediščino planine. Pot pastirjev na Veliki Planini je dolga približno 7 kilometrov in traja 2-3 uri, odvisno od tempa. Na poti boste izvedeli zanimivosti o življenju na Veliki Planini, o šegah in navadah, arhitekturi, o življenju pastirjev ter o naravnih znamenitostih, ki jih planina ponuja.

Poučna in zanimiva učna pot ima več vstopnih točk. Ena izmed njih se nahaja na spodnji postaji nihalke, kjer je tudi tabla in zemljevid s točkami. Vstopne točke pa najdete tudi na zgornji postaji nihalke, zgornji postaji sedežnice, na poti na Sv. Primož nad Kamnikom ter v Podvolovljeku. Pot poteka po razgibanem terenu in vodi med naseljem pastirskih koč, kjer se lahko okrepčate z domačim kislim mlekom, žganci ali planinskim kosilom. Vsaka od enajstih učnih tabel opisuje eno značilnost ali zanimivost Velike planine, imenujejo se: Na vrhu, Pastirjev dan, Arhitektura, Vrtača velikanka, Prisluhni, Kamnita vrata, Rastje, Živali, Pripovedna bitja, Nebeškanje in Vetrnici

Pot pastirjev na Veliki Planini je odlična izbira za izlet! Pa najsi bo krajši ali daljši, bolj ali manj pohodniško zahteven, je družinam primeren in dostopen. Pohajkovanje po Veliki Planini in po učni Poti pastirjev prilagodite svojim potrebam in času, ki ga imate na voljo.

Pohodniska-pot-Velika-planina.

Pohodniska-pot-Velika-planina

Pohodniška pot k slapu Rinka v Logarski dolini

Logarska dolina je eden izmed naravnih biserov Slovenije, ki se nahaja v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp. Dolina je znana po svoji neokrnjeni naravi, slikovitih vrhovih, slapovih in čistih potokih ter zaradi svojih naravnih znamenitostih zavarovana kot krajinski park. Ena izmed najbolj priljubljenih turističnih atrakcij v dolini je pot k slapu Rinka.

Pot k slapu Rinka je dolga približno 4 kilometre in je primerna za vse ljubitelje narave in pohodništva. Začne se pri parkirišču v Logarski dolini, od koder se odpravite peš. Pot vodi skozi neokrnjeno naravo, mimo travnikov, gozdov in potočkov. Slap Rinka je eden izmed najvišjih slapov v Sloveniji, saj se dviga kar 90 metrov v višino. Značilnost slapu je njegova oblika – slap ima namreč obliko “rokavice”, kar pomeni, da se v zgornjem delu razširi in nato zoži v spodnjem delu. Voda, ki pada po slapu, je kristalno čista in se zliva v manjše jezero. Pot ni zahtevna, primerna je za družine, seveda pa je priporočljiva primerna obutev za pohodniški teren.

Logarska dolina ponuja mnogo naravnih znamenitosti. Izkoristite dan in si poleg slapu Rinka oglejte tudi Orlovo gnezdo, naravoslovno-etnološko pot, slap Palenk in izvir Črne, Logarjevo lipo in pravljični gozd. Dostop do Logarske doline je mogoč z avtomobilom ali avtobusom. Pot do doline nas popelje skozi slikovite vasi, ki so polne tradicionalnih hiš in kmetij. V Logarski dolini je na voljo tudi veliko možnosti za nočitev in druge aktivnosti, kot so kolesarjenje, ribolov, smučanje in velnes.

Pohodniška pot Jezersko

Pohodniška pot Jezersko

Pohodniške poti Krvavec – O pastirjih in Škratih

Krvavec je znan predvsem kot priljubljeno smučišče, vendar ponuja tudi druge aktivnosti skozi celo leto, npr. pohodništvo, kolesarjenje, gorsko kolesarstvo in tudi družinsko pohodniško Pot pastirskih škratov na Krvavcu. Pot je zasnovana tako, da se otroci skozi igro učijo o naravi in življenju na planini. Navdih in izhodišče zgodbe je slikanica O pastirjih in škratih s Krvavca Uroša Grilca in ilustratorja Gorazda Vahna. Zato vas tudi na poti čaka srečanje s škrati, pastirji in različnimi živalmi.

Pot se prične in konča pri Brunarici Sonček tik nad zgornjo postajo kabinske žičnice. Od izhodišča se povzpne mimo Luže do Plaže (Hotel Krvavec), nato preči do Bleka in se spusti nazaj do Brunarice Sonček. Postaje so različnih oblik in na vsaki vas čaka izziv. Na poti so postavljeni številni igralni elementi, kot so nihajne deske, viseče mreže, gugalnice itd. Poleg tega boste na poti imeli možnost opazovati prave pastirske bajte, različne lesene skulpture in živino na paši.

Pohajkovanje po Poti pastirskih škratov na Krvavcu vam bo vzelo 3 ure. Pot je dolga je dolga približno 3,6 kilometre in ni preveč zahtevna, saj poteka po širokih planinskih poteh. Kljub temu, je priporočljivo, da obujete primerno obutev in se primerno oblečete glede na vremenske razmere.

Zabavna in interaktivna Pot pastirskih škratov je doživetje za vso družino!

Pohodniška pot do Češke koče na Jezerskem

Češka koča na Jezerskem je planinska postojanka, ki se nahaja na 1543 metrih nadmorske višine, v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp. Ime je dobila po češki podružnici Slovenskega planinskega društva iz Prage, ki jo je leta 1900 zgradila. Koča je s svojo arhitekturo interpretacija češke kmečke hiše in je najstarejša v izvirniku ohranjena koča pri nas. Predstavlja izhodišče za alpinistične vzpone in ture na vrhove Vratca, Kočno, Dolško škrbino, Grintovec in Dolgi hrbet.

Koča ima 60 ležišč, od tega 34 v sobah in 26 v skupnih ležiščih. Poleg prenočišča ponuja tudi okrepčilo pijače in jedače. Zunaj je velika terasa, ki nudi čudovit razgled na okoliške gore. Pot je nezahtevna, strmi odseki so opremljeni z lestvami in jeklenicami. Za vzpon boste potrebovali približno uro in pol do tri, odvisno od izhodišča.

Pohod na Češko kočo naj bo odgovoren, zato je obvezna primerna obutev in oprema. Ob vznožju si lahko ogledate še slikovito Planšarsko jezero. Če se v tisti konec odpravite drugo nedeljo v avgustu, boste zagotovo naleteli tudi na tradicionalno prireditev na Jezerskem, ovčji bal. Prireditev prirejajo v čast vsakoletnemu prihodu drobnice iz planine. Prikazani so stari običaji in šege ter življenje pastirjev na planini.

Pohodniška pot Jezersko

Pohodniška pot Jezersko

Vodna pohodniška pot okoli Kamniško Savinjskih Alp

Vodna pot okoli Kamniško Savinjskih Alp je večdnevna planinska tura, ki obkroži območje Kamniško-Savinjskih Alp. Njena posebnost je, da se lahko na poti osvežite in okrepčate v številnih izvirih pitne vode. Nastala je z namenom ozaveščanja in ohranjana pomena čiste pitne vode. Pitje čiste vode direktno iz izvira je dandanes prava redkost. Na tej poti zagotovo ne boste žejni, saj se lahko odžejate na skoraj 50 izvirih čiste pitne vode.

Vodna pot poteka že po ustaljenih poteh in je razdeljena je na 11 etap s povprečno dolžino 17,2 km. Celotno traso se da prehoditi v treh dneh, višinska razlika pa je več kot 5000 metrov (z vzponi in padci).

Pot se začne in konča v Kamniku, vmes pa poteka skozi številne visokogorske doline, kot so Logarska dolina, Robanov kot in Lučka Bela, ter vodi mimo večih jezer, med katerimi so najbolj znana Črno jezero, Ledinski in Dleskovško jezero. Med glavnimi znamenitostmi, ki jih boste na poti videli, so tudi trije najvišji vrhovi Kamniško Savinjskih Alp – Grintovec, Kočna in Skuta, ki se dvigajo nad 2500 metri nadmorske višine, ter slapovi Rinka, Palenk in Klemenča jama.

Na poti so na voljo številni planinski domovi in koče, ki nudijo prenočišča ter hrano in pijačo. Vendar pa je zaradi visokogorskega področja, kjer poteka pot, priporočljivo, da se pred začetkom ture dobro pripravite na visokogorsko hojo ter se ustrezno opremite in oskrbite.

 

Pohodniški blogi:

Ideje za zimski izleti